• LED LIGHTING FOR PROFESSIONALS

   • Mainlux

  MIÉRT ÉRDEMES LEDRE VÁLTANI?

  kep2

  • 50%-90%-os energiamegtakarítás
  • 1-3 éves megtérülés
  • Hosszú élettartam
  • Nincs karbantartási költség
  • Nincs hőtermelés, ezért a helyiségek hűtésénél is realizálható megtakarítás
  • Kedvező élettani hatás: nincs vibrálás, zúgás – kellemesebb környezetet biztosít.
  • Színhelyesség – fontos lehet (pl. grafikai stúdiók, divatüzletek, fodrászatok esetében)
  • Egyes LED termékek esetében (fénycsövek, izzók) nincs szükség a meglévő világítótestek cseréjére, beüzemelésük nem, vagy csak minimális szerelési munkálatokkal jár
  • Nincs UV és IR kibocsátás

  Megtakarítási példák ipari és lakossági területen:

  PARKOLÓHÁZ: 500 db hagyományos fénycső LED fénycsővel történő helyette­sítése esetén, átlag napi 22 óra világítási idő és 28 Ft/KWh áramdíj mellett:
  Típus: 58 W T8 fénycső 24 W T8 LED fénycső
  Fogyasztás: 0,058 KWh 0,024 KWh
  Napi megtakarítás: 10 472 Ft 374 KWh
  Havi megtakarítás: 314 160 Ft 11 220 KWh
  Éves megtakarítás: 3 769 920 Ft 36 640 KWh

  LAKÁS: 10 db hagyományos izzó cseréje esetén, napi átlag 5 óra világítás mellett, 45 Ft/KWh áramdíjjal számolva:
  Típus: 60 W normál izzó 6 W LED izzó
  Fogyasztás: 0,06 KWh 0,006 KWh
  Napi megtakarítás: 122 Ft 2,7 KWh
  Havi megtakarítás: 3645 Ft 81 KWh
  Éves megtakarítás: 43 740 Ft 972 KWh

  led2

  Egy kis történelem:

  A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás. A LED szó az angol Light-Emitting Diode (fényt kibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. 1994-ben a kék fényt kibocsátó LED feltalálói, három japán tudós, alapjaiban alakította át a világítási technológiát, amiért húsz évvel később, 2014-ben Nobel-díjjal ismerték el munkájukat. A nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységükért részesültek a kitüntetésben.
  1999-ben a Philips Lumileds cég elsőként gyártott folyamatos üzemű 1 wattos LED-et. Ezek a LED-ek már csak hűtőbordára szerelve voltak használhatóak, és ezzel kezdetét vette a LED-ek világítási célú felhasználása. Az igazi áttörés évekkel később Kínából indult el, ahol több cég is meglátta az új technológiában a jövőt. Beruháztak, kutatás-fejlesztésre államilag is támogatott összegeket szántak, s ezek az első cégek voltak az igazi úttörői a LED fény- technológiának. A 2000-s évek második felében kerültek először forgalomba ipari, majd lakossági célra kifejlesztett LED fényforrások, lámpák. A kínai cégek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően mára, 2016-ra, az egyedi diódák teljesítménye eléri a 100W-os nagyságrendet, fényleadása pedig meghaladja a 120Lm/W értéket. Megfelelő áram-betáplálás esetén jelenleg ez a legkedvezőbb érték a világítástechnikában. Összehasonlításképpen: a hagyományos, wolfram-szálas körték fényleadása 10-15Lm/W.

  Miért a LED?

  A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat (fényt) bocsátanak ki.
  A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.
  A LED és a hagyományos izzólámpa alapvetően különböző elektromos alkatrész, ezért a „LED-izzó” kifejezés nem helyes. A LED fénykibocsátó dióda, csak egyenáramról üzemeltethető és párhuzamosan nem kapcsolható. Váltóáramú áramforrás (vagyis a mai világítási hálózat) és a LED közé egyenirányító és áramkorlátozó driver-t kell tenni, mely lehet belső (magába a világító testbe szerelt), vagy külső (a világító testen kívüli).
  Mivel magyarázható a kedvező élettani hatás?
  Nem zúg és nem vibrál. Mivel egyenáramról működik, ezért folytonos fényt bocsát ki, ellentétben pl. a hagyományos fénycsövekkel, amelyek folyamatosan vibrálnak, azonban azt agyunk folytonos fénnyé alakítja át. LED fénycsövekkel megvilágított munkakörnyezetben a dolgozók kevésbé fáradnak, mert sem a szemnek sem az agynak nem kell a „háttérben” dolgozni.